Passat l’estat de shock dels primers dies, és imprescindible recuperar una certa normalitat i omplir les hores del dia de forma racional. Algunes recomanacions podrien ser:
1.- Mantenir, en primer lloc, els nostres horaris habituals com l’hora de aixecar-se, de fer els àpats, d’anar a dormir.
2.- Dedicar un temps a les qüestions de neteja de la casa.
3.- Planificar quin dia de la setmana sortirem de casa per anar a comprar els queviures, productes farmacèutics…
4.- Aprofitar que disposem de més temps, per fer petits arrengaments pels que mai teníem temps, posar ordre als armaris i als calaixos.
5.- Cuidar l’aspecte físic. Quedar-se a casa no vol dir seure davant el televisor. En aquesta situació de confinament és necessari desenvolupar algun tipus d’activitat física. Hi ha molts programes online per fer exercicis gimnàstics, pilates… adequats a diferents edats i circumstàncies. Fins i tots, en molts casos, caminar al voltant d’una hora al dia pot ser la solució. Hi ha vídeos per fer activitats de recuperació especifica per casos de patologies cervicals, espatlla…
6.- Es pot tenir alguna conserva en el rebost, però cal continuar menjant de la manera més natural i equilibrada, tenint en compte que gastem menys calories.
7.- No estar tot el dia pendent de les noticies. Hem d’estar informats, però sense caure en la saturació d’una sola temàtica. Aquests dies de confinament poden ser un bon moment per llegir nous llibres i també rellegir alguns clàssics. Escriure és una bona teràpia. Es pot encetar un diari personal en el que reflectir sentiments i vivències d’aquests dies.
8.- Recuperar alguna afició que teníem descuidada, realitzar algun tipus de manualitats, dibuixar, pintar, cuinar algun plat especial…
9.- Escoltar concerts, veure obres de teatre… (Aquests dies hi ha molta oferta online).
10.- Mantenir relacions de suport emocional, mitjançant les noves tecnologies, amb la resta de la família: fills, nets, germans, pares, avis…; tenint en compte les situacions específiques que estiguin vivint.
11.- Dedicar un temps a mantenir els contactes socials, (e-mail, WhatsApp…), amb els amics. Interessar-nos per la salut i la situació dels altres.
12.- Cuidar la dimensió espiritual: llegir la Bíblia o altres llibres religiosos, pregar, practicar la meditació, escoltar i/o cantar himnes cristians, fer un estudi bíblic, practica la introspecció i el autoanàlisis.
13.- Tenir clar el sentit del confinament, que és evitar la propagació del coronavirus, i desenvolupar l’empatia vers els col·lectius que li estan fent front i els que mantenen els serveis essencials i la solidaritat vers els que pateixen les conseqüències de la pandèmia.
14.- Mantenir un pensament positiu, desenvolupar l’esperança cristiana i no caure en el victimisme. La nostra vida és, sempre, en mans de Déu.